← Tillbaka till alumner

Carl Englund, IT-konsult på HiQ

Hej, Carl! Vem är du?

Hej! Jag heter Carl och sedan jag tog examen från MT 2017 så har jag jobbat på IT-konsultbolaget HiQ här i Norrköping. Just sitter jag på Ericsson i Linköping. Jag har mer föreningshoodies än år jag studerat på LiU. Tyvärr är alla magasinerade nu.

Vad gör ni på din arbetsplats?

Eftersom att jag jobbar på ett konsultbolag så kan det skilja sig ganska kraftigt. Vi har uppdrag i hela Östergötland där ett axplock av dom är 5G-utveckling på Ericsson, att jobba på Gripen hos Saab till att bygga appar och AR-installationer för andra mindre företag.

Jag konsultar just nu som sagt på Ericsson där jag sitter i ett team med cirka 5 andra HiQare och hjälper till med utvecklingen av det nya 5G-nätet.

Vilka är dina arbetsuppgifter?

En vanlig dag består av att jag kommer in till jobbet runt 8 och går igenom våra inkomna supportärden för att se om det kommit in något nytt som behöver uppmärksamhet direkt. Eftersom jag och mina kollegor jobbar som DevOps (Development and Operations) så består våra arbetsuppgifter till 50% av nyutveckling av våran produkt och 50% till support av våran befintliga produkt. Vi har en sprint på två veckor där vi delar upp våra långtgående planer för vad vi ska göra i projektet till mindre delar och väljer ut visa funktioner vi ska implementera under just dessa veckor.

Vid klockan 9 har vi en standup där vi går igenom dagen och vilka arbetsuppgifter som ska göras, om vi är blockerade av någonting samt om det finns något annat viktigt att ta upp. Sedan jobbar vi helt enkelt på med utveckling eller supportärenden under dagen med avbrott för när vi har möten exempelvis.

Vad är det mest utmanande med ditt jobb?

Att ingen dag är den andra lik. Vissa dagar kan jag sitta och arbeta med en klurig implementation av en ny funktion vi ska ha i våran produkt, medans en annan dag försöka hjälpa en kund som har problem med att använda våran produkt. Det är lite svårt att byta fokus från dag till dag eftersom arbetsuppgifterna kan skilja sig så mycket. Men det gör också att det känns mer spännande och utmanande när man inte vet vad som kommer.

Varför valde du MT?

Jag valde MT för att jag ville få en bred utbildning som möjligt. Vi lärde oss dels programmering och matematik som kan ses som lite "gråa" och tråkigare ämnen, men även kurser som KOMAn som gav mycket förståelse för användare och hur system kan byggas upp för att användaren faktist ska kunna använda dom. Jag kände att jag fick en bra blandning av programmering, till att förstå användargränssnitt och att arbeta i olika grupper som jag kanske inte vanligtvis hade sökt mig till.

Är du mest orange kub eller grå kub?

Jag skulle säga att jag är mest Grå, gillar att grotta ner mig i kluriga problem.

Vad från utbildningen har du mest nytta av i ditt jobb?

Framförallt programmeringskurserna använder jag ju såklart dagligen. Mattekurserna kan man fråga sig när man väl sitter där och ska räkna ut en volym i Analys 3 om det någonsin kommer användas, med det jag lärde mig där är nog mest att försöka angripa problem på olika sätt och hitta en lösning tillslut.

Vad är ditt bästa tips till nuvarande MT-studenter?

Engagera dig i olika föreningar, träffa personer från andra sektioner och skapa kontaker som du inte får "gratis" via din klass exempelvis. Försök lära dig git eller något annat versionshanterinssystem för det kommer du att behöva när du väl börjar jobba. När jag pluggade så hade Lithehack en git-föreläsning en gång per år, gå på den och försök börja använda det i varje projekt du kan. Även om det kan tyckas onödigt när du själv jobbar på ett projekt så är det väldigt lärorikt och ingenting du kommer ångra när du väl börjar arbeta. Framförallt ha kul och utnyttja tiden på universitet till max. Fem år går fort i slutändan.